Czym właściwie jest sushi i skąd się wzięło?
Ogólna

Czym właściwie jest sushi i skąd się wzięło?

Nie jedną osobę zachwycił smak oraz wygląd sushi. Można uznać, że obecnie panuje wręcz moda na ten rodzaj potrawy. Warto zatem poznać kilka szczegółów dotyczących historii oraz tradycji sushi.

Ogólnie mówi się, że jest to potrawa japońska, która składa się z ryżu i surowej ryby. Jednak nie do końca stanowi to prawdę. Po pierwsze, danie to przywędrowało do Japonii z Chin, a pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Początkowo była to po prostu ryba poddana procesowi fermentacji i jedzono ją bez ryżu. Potem zaczęto go dodawać, aby przyśpieszyć proces fermentacji, a następnie był mieszany z octem ryżowym dla dodania smaku i podawany wraz z rybami czy owocami morza. Taka wersja jest najbliższa tej dzisiejszej.

Dzisiaj można stwierdzić, że jest to potrawa złożona z gotowanego ryżu, który jest zaprawiony octem ryżowym oraz z różnorodnych dodatków, takich jak na przykład owoce morza, ryby, grzyby, warzywa czy wodorosty. Najczęściej są one w postaci surowej, jednak warto podkreślić, że nie jest to wyłączną zasadą. Oprócz tego istnieje sporo rodzajów sushi, które przygotowywane są na bardzo różne sposoby.

Tradycja

Ważna jest także tradycja jedzenia sushi, która związana jest ze wschodnią kulturą. Przede wszystkim do spożywania tej potrawy używamy pałeczek lub rąk. Dania serwuje się zazwyczaj na tradycyjnych, geometrycznych talerzach lub na drewnianych deseczkach czy tackach. W ten sposób z łatwością może chwycić poszczególny kawałek. Ważny jest także rozmiar sushi, który powinien być idealny na jeden kęs. Nie powinniśmy pozostawiać nadgryzionych kawałków sushi, lecz jeść w całości. Oprócz tego do potrawy podawany jest sos sojowy oraz wasabi, w których możemy moczyć potrawę, aby podkreślić smak danego kawałka. Tradycyjnym napojem, którym mamy zamiar popijać potrawę, jest zielona herbata – jest neutralna i nie zaburza smaku potrawy.

Wiele rodzajów sushi znajdziesz na stronie Gold Sushi – sprawdź dostępne oferty

Rodzaje sushi

Istnieje spory wybór różnego rodzaju sushi. Można je dzielić ze względu na intensywność smaku czy wykorzystane dodatki. Jednym z najbardziej popularnych rodzajów tej potrawy jest tzw. Nigri-zushi – to owalne paluszki – z ryżu nasączonego octem – o owalnej wielkości łatwej do zjedzenia jednym kęsem. Na tym kładzie się, tej samej wielkości, kawałek ryby, owoców morza czy japońskiego omletu. Zazwyczaj pomiędzy ryż i rybę dodaje się odrobinę wasabi.

Maki-zushi to chyba najpopularniejsza postać tej potrawy. Jest to tzw. zwijane sushi, które przybiera formę wałeczków ryżu, które owinięte są algami morskimi (nori). Oprócz tego, do wewnątrz dodaje się różnego rodzaju składniki. Mogą to być owoce morza, takie jak na przykład krewetka, łosoś czy tuńczyk, a także warzywa – karczoch, awokado, pędy bambusa czy bakłażan. Ten rodzaj potrawy można podzielić także ze względu na rozmiar i sposób podania. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

Jeszcze jedną ciekawą odmianą sushi jest Chirashi-zushi, czyli sushi powdawane w miseczne z ryżem i ułożonymi na nim dodatkami, w postaci na przykład grzybów shiitake, krewetek, ryb, tofu czy warzyw. Zasadą jest nasączony octem ryż i znajdujące się na nim dodatki.

Post Comment