Domowe wędzenie – jak zacząć?
Ogólna

Domowe wędzenie – jak zacząć?

Nic nie smakuje lepiej jak samodzielnie przyrządzona i uwędzona szynka czy kiełbasa.  Produkty w sklepie często pozbawione są tego wyjątkowego smaku i aromatu, dlatego warto poświęcić trochę czasu na samodzielne przygotowanie wyrobów. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek od czego zacząć.

Przygotowując wędliny czy kiełbasy w domu, mamy pewność, że są one świeże, zdrowe oraz bezpieczne dla naszego zdrowia. Jednak aby tego dokonać musimy zapoznać się z kilkoma zasadami, dotyczącymi tej czynności. Obecnie coraz więcej ludzi zaczyna zwracać się w stronę samodzielnego wędzenia i przygotowywania wędlin oraz innych wyrobów mięsnych. Warto zatem skorzystać z tego sposobu i cieszyć się wyjątkowym aromatem oraz smakiem danych produktów.

Na czym polega wędzenie?

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności, dzisiaj jednak nie musimy działać w ten sposób, ponieważ posiadamy lodówki, które zabezpieczają jedzenie przed popsuciem. Mimo to chętnie wędzimy mięso, które w ten sposób zyskuje wyjątkowy i smaczny smak. Coraz więcej ludzi decyduje się na taki sposób przygotowania wędlin.

Podczas wędzenia produkty są poddawane obróbce termicznej. W ten sposób zmienia się stan wilgotności wędzonki i tym samym spowodowanie jej spuchnięcia pod wpływem temperatury. Im dłuższe jest wędzenie, tym większy jest ubytek wody. Oprócz tego obróbka dymna wpływa na smak wędlin, mięs oraz ryb, nadając im charakterystyczny aromat oraz zabarwienie.

Na stronie wedlinyzdebiny.pl mogą Państwo sprawdzić tradycyjne wędliny – sprawdź produkty najwyższej jakości

Jak wędzić samodzielnie?

Jeśli zdecydujemy się na samodzielne wędzenie wędlin, mięs czy ryb, powinniśmy dokładnie zapoznać się z poszczególnymi przepisami, które pozwolą nam prawidłowo przygotować produkty, które poddamy obróbce termicznej. Oprócz tego niezbędnym elementem będzie specjalna wędzarnia, którą możemy kupić lub wybudować sami. Wiele osób decyduje się zbudowanie murowanej wędzarni w swoim ogrodzie, które oprócz praktycznej strony, maja pełnić także funkcję dekoracyjną.

W zależności od rodzaju wędzarni oraz jej możliwości, znajdować powinny się poszczególne elementy, które zapewnią prawidłowe wędzenie danych produktów. Przede wszystkim powinno znaleźć się palenisko, przewód dymowy oraz komora wędzarnicza. Do wędzenia potrzebne jest również specjalne drewno, które będzie źródłem dymu wędzarniczego. Wszelkie informacje na temat budowy takiej wędzarni i przygotowywania w niej wyrobów, można znaleźć na wielu stronach internetowych, które są poświęcone temu tematowi.

Metody wędzenia

Smak, aromat, zabarwienie oraz trwałość produktów zależy m. in. od rodzaju oraz sposobu przygotowania mięsa, wędlin czy ryb. Istotne są także warunki oraz metody wędzenia. Trzy podstawowe metody wędzenia to wędzenie: zimne, ciepłe i gorące. Każda z tych metod charakteryzuje się szczególnymi cechami, które mają wpływ na to, w jaki sposób zostanie uwędzony dany produkt. Metodę wybiera się zależnie od składu wędzonek, ich masy oraz średnicy. W zależności od danych warunków oraz rodzaju danych produktów, wędzenie może trwać od kilku godzin do kilku dni.

Post Comment